Konyhakésekről általában

2019.10.24. 08:17

Milyen legyen a jó konyhakés?

 

Egy jó konyhakés talán a legfontosabb kelléke a konyhának, egy olyan szerszám, amely nélkülözhetetlen mindennemű étel elkészítésénél. Más-más jellegű és karakterű konyhakéssel lehet csak szakszerűen,  jól előkészíteni, dolgozni. Ha például vékony szeleteket szeretnénk vágni egy sültből vagy épp egy halból, akkor egy hosszú, vékony pengéjű késre van szükség. Előkészítéshez, daraboláshoz, például hagymavágás vagy húsok szeletelése, egy kissé vastagabb, szélesebb pengéjű kés való. Mást igényel egy formázás kialakítása hidegtálhoz, vagy például egy paradicsom-uborkadísz készítése. Erre a feladatra egy kicsi, könnyen kezelhető késre van szükség.

 

 

Hány fajta kés szükséges egy átlagos háztartás konyhájába?

 

Minimum három különböző típusú késsel el lehet végezni a konyhai műveletek nagy részét. Ezek egy vékony és egy vastagabb, szélesebb pengéjű konyhakés, valamint egy kisebb pengéjű a finomabb munkákhoz. A negyedik kategória lehet egy masszívabb kés a keményebb anyagok, vékony csontok átvágásához.

 

gsf-22.jpg

Konyhai mindenes, hámozáshoz-díszítéshez

 

 

g-55.jpg

Széles pengéjű szakácskés, daraboláshoz

 

 

gf-37.jpg

Szeletelő kés, segítségével vékonyra vághatjuk a húst, halat, sülteket

 

Milyen elsődleges szempontok alapján vásároljunk konyhakést?

 

Mára sok tucatnyi, különböző kialakítású és méretű konyhakést, szakácskést találhatunk sok gyártó cég kínálatában. Egy átlagos vásárló nem a használhatóság és anyagminőség alapján vásárol, hanem inkább a külsőségek alapján dönt. Fontos szempont számára, hogy egy kés megjelenésre szép, esztétikus legyen. Természetesen a kinézet is fontos, de inkább a kés anyagára, annak éltartósságára helyezzük a hangsúlyt. Itt elmondhatjuk, hogy egy márkanév kötelez is, inkább ne vásároljunk ismeretlen gyártású, bizonytalan, nem feltüntetett anyagú konyhakést. A kés élessége talán a legfontosabb tényező.

 

eles_kes2.gif

A konyhai balesetek többségének okozója az életlen, kevésbé kimunkált kés. Az ilyen kések nem vágnak, hanem inkább megcsúsznak a használat során. Elsődleges, hogy egy jól élezett és kivitelezett, hibátlan nyelű, biztos fogású, jellegének megfelelő késsel dolgozzunk a konyhában.

 

Hogyan tisztítsuk használat után és miképp tároljuk késeinket?

 

Elmondhatjuk, hogy a mosogatógép egy minőségi konyhakés "gyilkosa". Nem szabad nagyon forró vízben elmosni, természetesen zsíroldó mosogatószert használhatunk, de ezek többségében foszfát alapúak, amelyek roncsolják a pengét, ha rajtamaradnak, így zsírtalanítás után, alapos öblítésre is szükség van.

A kovácsolt vas, illetve nem rozsdamentes késeket kíméljük a savaktól (ecet,citromsav) és mosogatás után töröljük alaposan szárazra. A rozsdamentes anyagú konyhakést (néha, ha szükség van rá) tisztíthatjuk különböző a célnak megfelelő vegyszerrel is. Fontosnak tartom a szakszerű tárolást is, nem szabad a késeket egymás hegyén-hátán tárolni. Jól jöhet egy pengevédő, vagy fából készült univerzális késtartó.

 

kai_pengevedo.jpg

blokk.jpg

 

Fontos a biztonság

 

Jobb minőségű és kivitelezésű késeknél a gyártója mindig nagy súlyt helyez arra, hogy ne csak tetszetős, de biztonságos is legyen, használat közben védje a kezet az esetleges sérülésektől. A nyél kialakítása és anyaga meggátolhatja a kezet abban, hogy rácsússzon a pengére. Fontos biztonsági szempont, hogy a kés nyele akkor se csússzon, mikor az ember keze zsíros vagy nedves. A kés felépítése olyan legyen, hogy ideális súlyelosztást biztosítson használat közben.Ezek mind olyan meghatározó tényezők egy jó konyhakésnél, melyek elsődleges szerepet töltenek be, amikor a minőségről beszélünk.

jo_sulyelosztas.gifrossz_sulyelosztas.gif

 

 

 

 

 

 

 

Mik lehetnek még azok a kiegészítők, melyeket minden konyhába ajánlunk egy alap késkészlet mellé?

 

Természetesen vannak olyan mellékszereplői a késkészleteknek, mint például a húsvilla és ételcsipesz, de rengeteg hasznos ám nem nélkülözhetetlen kiegészítőt is találhatunk. 

 2c_780-29.jpg

gs-28.jpg

 

 

Néha meg is kell éleznünk késeinket (akár használat közben is) így egy minőségi fenőacél beszerzésén is érdemes elgondolkodni. Jobb minőségű késeket nem ajánlatos silány, rossz minőségű fenőacéllal élezni, hisz ez inkább karcolja, roncsolja egy finoman megmunkált kés pengéjét mintsem hogy élesítené azt. Egy minőségi fenőacél rúd használata tehát fontos, főként, ha valakinek  jó minőségű és sok konyhakése van.

 

2c_732-30.jpg

Tiszteljük a konyhakéseket és bánjunk velük úgy mintha társunk lenne a konyhában, és akkor egy életen át kitartanak.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

A kezdetek

 

 

A 17.század elején valamikor a Németországi Remscheid-ban egy szép tavaszi napon két fivér, Hermann és Robert Boeker úgy döntött, hogy céget alapít kéziszerszámok gyártására.

boeker_markenanmeldung.jpg

 

A fa szimbóluma, amely az évtizedek folyamán szorosan egybenőtt a céggel, arra a kicsi gesztenyefára utal, amely árnyékában a testvérek vállalkozásuk alapjait lefektették, és amely az első gyár mellett a céggel együtt nőtt és virágzott.

boker_tree_logo.jpg

 

A kezdetekben a gyár nem volt nagyobb mint egy kis házi műhely, de az alapítók elképzeléseitől sosem állt távol valami igazán jelentős cél elérése. A cég hamar növekedésnek indult és szép bevételt hozott, a növekvő kereslet miatt a fivérek Hermann és Robert Boeker úgy döntöttek, hogy 1829-ben kések gyártásával is elkezdenek foglalkozni a szerszám készítés mellett. A fennmaradó 1830. szeptemberi leltárokban megtalálható, hogy már heti 2000 darab terméket készítenek, 64 kovács, 47 munkás és gyakornokok az üzem létszáma.

boker_uzem2.jpg

boker_uzem.jpg

 

Az Újvilág meghódítása

 

A másik elképzelés az volt, hogy a nagyobb hasznot hajtó külföldi piacok felkutatásába fognak, ezért 1837-ben Hermann Boeker New York-ba emigrált és megalapította a Boker céget (H. Boker and Company néven), ezzel a névváltoztatással segítve az amerikaiak kiejtési problémáin. Robert Boker ezalatt Kanada felé vette útját és elindította útjára a később Boker Casa néven ismertté és híressé vált mexikói leányvállalatot. A Németországi gyár eközben Heinrich Boeker irányítása alatt a folyó másik oldalára, Solingenbe költözött, ahol a mai virágzó, késárú iparág gyökerei találhatók. 1869-ben Heinrich egyesítette erőit Hermann Heuserrel és megalapították a Heinrich Boeker and co.-t, s termékeiket a máig is használt gesztenyefa azonosító jelzéssel látták el.

boker.jpg

 A 20. Század elejére a Boeker kések legerősebb piacává az Egyesült Államok vált. Különös népszerűségnek örvendtek a zsebkések, melyek az amerikai alvilág egyik meghatározó elemévé váltak, de a piac más szegmensei is előszeretettel használták a cég minőségi termékeit. Az egyre növekvő igények kielégítésére a cég a New Jersey állambeli Maplewood-ban alapította meg első tengerentúli gyárat, amely kizárólag zsebkések gyártásával foglalkozott. Német társaikhoz hasonlóan ezeket a késeket is a már jól ismert fa-emblémával látták el. Az Amerikában gyártott késeket "Boker USA", a német termékeket pedig "H. Boker Improved Cutlery Solingen" felirattal tették könnyen azonosíthatóvá.

boker_uzem4.jpg

boker_uzem5.jpg

 

Ismét a nulláról

 

A második világháború nagy égése nem kímélte a késgyártás vidékét sem, így a Boker céget sem. A Solingeni üzem teljesen romba dőlt, a szerszámok, minták és felszerelések szinte teljesen megsemmisültek. A következő hatalmas kihívás a cég számára a solingeni gyár újjáépítése volt. A frontról hazatért, képzett késkészítők viszonylag hamar, új termékek kifejlesztésével alapozták meg a cég jövőjét. A gyárat felújították, és a Boeker lassan visszanyerte háború előtti minőségi színvonalát és készen állt az Egyesült Államok egyre növekvő piacának kielégítésére. Ez a piac olyan étvágyú volt, hogy például a 182-es tábori zsebkés, állandó hiánycikk volt, mert a cég nem tudott elég mennyiségben legyártani.

boker_182.jpg

 

A hatvanas évek elején a Maplewood-i vállalkozás új gazdára talált, melyet egy Wiss és Fiai nevű, Amerikában vezető pozícióban lévő, olló készítő cég vásárolt meg. Tíz évvel később került a cég a Cooper nevű iparóriás fémárú részlegéhez. A Boeker cég örömmel fogadta a harmadik amerikai tulajdonost és szoros partneri kapcsolatot hozott létre az iparóriással. A Cooper nagymértékben hozzájárult a Boeker sikerességéhez a piacon, hisz egy erősen védett pozícióba tudta juttatni a "német" késgyártót. A Cooper cég által biztosított üzletmenet lehetővé tette a Boeker számára, hogy figyelmét üzlete modernizálására, új termékek és alapanyagok bevezetésére fordítsa.

Forradalmi újítások

 


A kitartó fejlesztések és kísérletek meghozták eredményüket. A Boeker elsőként bevezette a 440C típusú rozsdamentes acélt, mely nemcsak kiemelkedő élességet biztosított, de strapabíróbb és erősebb is volt más pengéknél. Másik újdonságuk a háromszáz rétegű, kézi kovácsolással készült damaszt acél, mely kritikus szemmel nézve is igazi mestermunkaként van jelen a késpiacon.

boker_damaszk_kes.jpg

 Böker Tirpitz

 

A Böker ugyancsak egyike volt azon cégeknek, akik elsőként látták el késeiket a Földközi tenger környékén található ritka és gyönyörű "Thulya" gyökéréből készült markolattal. A titánium használatában is úttörő szerepe volt a cégnek, némelyik modelljét az acélnál 45-ször könnyebb, erősebb és a rozsdára immunis titánium markolattal látta el. Kifejlesztette az összecsukható kerámiapengés zsebkést is, melynek élessége páratlan, keménysége pedig a gyémántéval vetekszik.

boker_anti_mc.jpg

Böker Plus Anti-MC kerámia kés

 

A Böker garanciája

 

 

A szerény kezdetektől, a németországi kis gyárból hosszú kitartó munkával és precizitással a Boker mára az egyik legismertebb késgyártóvá nőtte ki magát, s világ késgyártásának egyik meghatározó márkájává lépett elő. A vállalat az annak idején vállalt, magas minőségi követelményeit a mai napig fenntartja és biztosítja. Aki a kezébe vesz egy Böker kést, az pillanatokon belül felfedezi a minőséget és a szakértelmet.
Jelenleg a Böker kések gyártása Németországban /Böker/, Amerikában /Böker USA/, Argentínában /Böker Arbolito/ és Kínában /Böker Plus/ és /Magnum/ márkanév alatt folyik.

boker_logok.jpg

 

1925-ben a százéves gesztenyefa egy villámcsapás áldozatává vált, de darabjait sikerült megmenteniük a cég munkásainak. A farönk egyik darabjából faragták ki az eredeti méltóságos és tisztelt fa kicsinyített másolatát, amely ma a cég elnökének Ernst Felixnek az irodáját díszíti. A cég lógóján található "Arbolita" szó spanyol eredetű, jelentése "kicsi fácska", amely a Boeker kések növekvő és fennmaradó erejét jelképezi a mexikói piacon is , amely nélkül az alapítás óta egyetlen termék sem hagyta el a Böker gyárát.

boker_epulet_1.jpg

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

A Bowie kés "legendája"

2019.07.26. 08:10

 

 A Bowie kés "legendája"

 

james_bowie_kes.jpg

 

 

James Bowie

james_bowie.jpg

James Bowie, Kentuckyban született 1796. áprilisban, de életét Louisianában töltötte. Fiatal korában sokat vadászott és a legendás bátorságát mi sem mutatja jobban, miszerint kötéllel fogott be aligátorokat, valamint előszeretettel szelídített medvéket és vadlovakat.

1803-ban a családja délre, Louisianába költözött. James és testvére Rezin Bowie jelentkeztek a louisianai seregbe, hogy az angol királyi sereg ellen harcoljanak. James és a testvére későn érkeztek, mert a harcok ekkora véget értek. 1812-ben a genti egyezmény a háború befejezését jelentette. Ezek után Bowie és a testvére Texasba mentek, ahol találkoztak egy hírhedt francia kalózzal, hogy akkora már az államokban, illegálisnak nyilvánított rabszolga kereskedésbe kezdjenek. James és Rezin az emberkereskedelemmel jelentős vagyonra tettek szert, majd miután felhagytak a rabszolga kereskedéssel, Bowie szintén illegális telekspekulációkba fektetett be. Louisianában 1814-ben telepedett le. A texasi forradalom (1835-1836) előtti időkben, Bowie-nak sok sikertelen próbálkozása volt a vagyona gyarapítására, például a hírhedt San Saba-i ezüstbányák felkutatása, ami teljes kudarcnak bizonyult.

 

Ezen időkben heves vérmérséklete miatt, sok verekedésbe, illetve harcba keveredett.

western_fight.jpg

 

 

Testvére Rezin Bowie megtervezte, majd neki ajándékozta a legendává vált Bowie-tőrt. A kés egy viszonylag nagy méretűnek számító, 27 cm hosszú és 5 cm széles pengéjű kés volt, abban az időben szokatlannak tűnő formával.

bowie-testverek.jpg

 

Ám nem a penge volt a leginkább szokatlan újítás a késen, hanem a keresztvas. Ezidáig csak kardokon, tőrökön volt megtalálható, hogy a vágás kivédésekor ne csússzon az ellenfél pengéje a fegyvert tartó kézre. Az ötlet egy véletlennek volt köszönhető, miszerint egy vad megnyúzása közben, Rezin-nek rácsúszott a pengére a keze és súlyosan megsérült a balesetben.

bowie_vs_no_bowie.jpg

 

Bowie első híres tette, ami a késhez kötötte a nevét, egy Mississippi melletti szóváltásból kialakult verekedés volt, melynek során páran meghaltak és ő maga is súlyosan megsérült. Ez egy párbajjal kezdődött, ahol a két résztvevő, pisztollyal egymásra lőtt, de nem találták el egymást. Az egyik néző, ekkor rálőtt egy másik nézelődőre és el is találta. Ezzel elszabadultak az indulatok és Bowie elsütötte fegyverét a nézőre, de elhibázta. Egy jelenlévő bankár sikeresen mellbe lőtte Bowie-t. James Bowie, mit sem törődve a súlyos sérülésével, üldözőbe vette a bankárt a késével. A verekedés alatt, többen rátámadtak Bowie-re a késükkel, de ő visszaverte őket a méretes, jellegzetes formájú késével.

samuel_levi_wells_es_dr_thomas_maddox.png

 

Gyakorlatilag erről a késharcról kapta későbbi nevét a kés és ezzel a konfliktussal beírta nevét a történelembe. A nagy pengéjű, akkor különleges formájúnak számító kés ezek után rendkívül népszerű közelharci fegyverré vált, és Texasban mindenki olyan késeket rendelt a kovácsoktól, mint amilyen Bowie-é volt. James Bowie 1831-ben feleségűl vette Texas kormányzójának lányát és végleg San Antonióban telepedett le.

 

James Bowie ezredes az Alamói csatában halt meg, 39 éves korában, amely szinte megváltás volt ekkor már a számára, mert igen előrehaladott tuberkulózistól szenvedett.

alamoi_csata.jpg

Mára már rendkívül sok gyártó palettáján megtalálható különböző Bowie típusú kés, melyek nem hiányozhatnak egyetlen gyűjteményből sem.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

Extrema Ratio

2019.05.16. 16:41

Az Extrema Ratio

 

Az olaszországi Pratoban található Extrema Ratio nagy teljesítményű harci, katonai, konyhai, vadászati ​​és taktikai késeket tervez, gyárt és értékesít 1997 óta, és a katonai és taktikai késiparban, páratlan hírnévvel rendelkezik. Az évek során megnövekedett kapacitás lehetővé tette az Extrema Ratio kibővítését. Ezen erőfeszítés részeként a társaság 2004-ben új, 600 négyzetméteres létesítménybe költözött, hogy megfeleljen a növekvő piaci igényeknek.

 

 

 

Az Extrema Ratio késeket az olasz és a külföldi fegyveres erőkkel szoros együttműködésben fejlesztették ki. A cég katonai és bűnüldöző szerveket szolgál ki elsősorban, de termékkínálatában megtalálhatók újabban konyhai kések és vadászkések is. Az első osztályú kézimunka és a jól megválasztott anyagok használata hozzájárult az Extrema Ratio védjegy imázsának kialakításához az egész világon. A legjobb teljesítmény és a funkcionalitás elérése érdekében a tervezés nem ismeri a kompromisszumokat sem. Ez teszi az Extrema Ratio taktikai, harci és katonai késeit kiemelkedő minőségűvé és ez a magas minőség megfelel a legszigorúbb katonai szabványok követelményeinek is.

extrema_ratio_minoseg_ellenorzes.jpg

 

 

A modern, élvonalbeli technológián alapuló termelést a hagyományos kivitelezéssel kombinálja, és ennek eredménye a páratlan minőség. Az Extrema Ratio tervező csapata, modern csúcskategóriás rendszert használ az új modellek megtervezésére és a prototípusok elkészítésére.

extrema_ratio_tervezes.jpg

 

 

Majd az összes kést kézzel állítják össze, élezik és ellenőrzik a profi kézművesek csapata által.

extrema_ratio_kes_elezes.jpg

 

 

Ezután minden késük használhatóságát gondosan megvizsgálják, élesben terepen tesztelik.

extrema_ratio_tores_teszt.jpg

 

 

A pontosság és az apró részletekre való odafigyelés, a speciális acélötvözetek, az új technikák valamint az űrtechnológiájú anyagok teszik a késeiket különlegessé.

extrema_ratio_lezergravirozas.jpg

 

 

A cég dizájnja, prémium anyaghasználata és a legjobb minőség iránti elkötelezettsége alapján célkitűzésük, hogy csak olyan első osztályú termékeket szállítsanak, amelyek megfelelnek a legszigorúbb Nato szabványoknak is. Minden termékük szétszerelhető az egyszerű tisztítás és karbantartás érdekében. Ez lehetővé teszi az elkopott alkatrészek egyszerű cseréjét is.

extrema_ratio_osszeszereles.jpg

 

 

Az összes kés magas kobalt tartalmú BöhlerN690 rozsdamentes acélból készül, mely egy ausztriai kisüzem acélja. Ez az acél és a saját edzési módszereik nagy szilárdságú és rugalmasságú pengét eredményeznek, amelyeknek a borotvaélessége sokáig fenntartható. A fix pengés kések markolata Forprene nevű polimerből készült anyag, ami nedves állapotban is nagyon biztos és kényelmes fogást biztosít. A taktikai, katonai kések fekete bevonata egy MIL-C-13924 nevű anyag, ezt 800 fokos hőmérsékleten ráégetik a pengére, így egy rendkívül erős, korróziónak hosszan ellenálló, kopásálló bevonat az eredmény.

extrema_ratio_kes_bevonat.jpg

 

Az Extrema Ratio számtalan vadász és zsebkést kínál, amelyek alkalmasak a legdurvább környezetben történő használatra, így kiváló választás lehet túlélő késnek vagy munkakésként is. A választékuk a kisebb méretű zsebkésektől a taktikai kukri-ig terjed. Minden kés minőségét, amelyet gyártanak a vállalat szigorú minőségi és teljesítményszintje biztosítja. Az összes kés gondos kutatás és fejlesztés eredménye. Számukra csak ez az egy maximalista hozzáállás elfogadható. A pénzünkért valódi értéket képviselő osztályon felüli késeket kapunk. A cég mindig a vásárlókat helyezi az első helyre.

 

extrema_ratio_chef.jpg

Az Extrema Ratio szerint: "Minden lehetséges, a lehetetlen csak hosszabb ideig tart".

 

Végezetül egy ritka videóriport az üzem hétköznapjairól.

 

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

süti beállítások módosítása