A kezdetek

 

 

A 17.század elején valamikor a Németországi Remscheid-ban egy szép tavaszi napon két fivér, Hermann és Robert Boeker úgy döntött, hogy céget alapít kéziszerszámok gyártására.

boeker_markenanmeldung.jpg

 

A fa szimbóluma, amely az évtizedek folyamán szorosan egybenőtt a céggel, arra a kicsi gesztenyefára utal, amely árnyékában a testvérek vállalkozásuk alapjait lefektették, és amely az első gyár mellett a céggel együtt nőtt és virágzott.

boker_tree_logo.jpg

 

A kezdetekben a gyár nem volt nagyobb mint egy kis házi műhely, de az alapítók elképzeléseitől sosem állt távol valami igazán jelentős cél elérése. A cég hamar növekedésnek indult és szép bevételt hozott, a növekvő kereslet miatt a fivérek Hermann és Robert Boeker úgy döntöttek, hogy 1829-ben kések gyártásával is elkezdenek foglalkozni a szerszám készítés mellett. A fennmaradó 1830. szeptemberi leltárokban megtalálható, hogy már heti 2000 darab terméket készítenek, 64 kovács, 47 munkás és gyakornokok az üzem létszáma.

boker_uzem2.jpg

boker_uzem.jpg

 

Az Újvilág meghódítása

 

A másik elképzelés az volt, hogy a nagyobb hasznot hajtó külföldi piacok felkutatásába fognak, ezért 1837-ben Hermann Boeker New York-ba emigrált és megalapította a Boker céget (H. Boker and Company néven), ezzel a névváltoztatással segítve az amerikaiak kiejtési problémáin. Robert Boker ezalatt Kanada felé vette útját és elindította útjára a később Boker Casa néven ismertté és híressé vált mexikói leányvállalatot. A Németországi gyár eközben Heinrich Boeker irányítása alatt a folyó másik oldalára, Solingenbe költözött, ahol a mai virágzó, késárú iparág gyökerei találhatók. 1869-ben Heinrich egyesítette erőit Hermann Heuserrel és megalapították a Heinrich Boeker and co.-t, s termékeiket a máig is használt gesztenyefa azonosító jelzéssel látták el.

boker.jpg

 A 20. Század elejére a Boeker kések legerősebb piacává az Egyesült Államok vált. Különös népszerűségnek örvendtek a zsebkések, melyek az amerikai alvilág egyik meghatározó elemévé váltak, de a piac más szegmensei is előszeretettel használták a cég minőségi termékeit. Az egyre növekvő igények kielégítésére a cég a New Jersey állambeli Maplewood-ban alapította meg első tengerentúli gyárat, amely kizárólag zsebkések gyártásával foglalkozott. Német társaikhoz hasonlóan ezeket a késeket is a már jól ismert fa-emblémával látták el. Az Amerikában gyártott késeket "Boker USA", a német termékeket pedig "H. Boker Improved Cutlery Solingen" felirattal tették könnyen azonosíthatóvá.

boker_uzem4.jpg

boker_uzem5.jpg

 

Ismét a nulláról

 

A második világháború nagy égése nem kímélte a késgyártás vidékét sem, így a Boker céget sem. A Solingeni üzem teljesen romba dőlt, a szerszámok, minták és felszerelések szinte teljesen megsemmisültek. A következő hatalmas kihívás a cég számára a solingeni gyár újjáépítése volt. A frontról hazatért, képzett késkészítők viszonylag hamar, új termékek kifejlesztésével alapozták meg a cég jövőjét. A gyárat felújították, és a Boeker lassan visszanyerte háború előtti minőségi színvonalát és készen állt az Egyesült Államok egyre növekvő piacának kielégítésére. Ez a piac olyan étvágyú volt, hogy például a 182-es tábori zsebkés, állandó hiánycikk volt, mert a cég nem tudott elég mennyiségben legyártani.

boker_182.jpg

 

A hatvanas évek elején a Maplewood-i vállalkozás új gazdára talált, melyet egy Wiss és Fiai nevű, Amerikában vezető pozícióban lévő, olló készítő cég vásárolt meg. Tíz évvel később került a cég a Cooper nevű iparóriás fémárú részlegéhez. A Boeker cég örömmel fogadta a harmadik amerikai tulajdonost és szoros partneri kapcsolatot hozott létre az iparóriással. A Cooper nagymértékben hozzájárult a Boeker sikerességéhez a piacon, hisz egy erősen védett pozícióba tudta juttatni a "német" késgyártót. A Cooper cég által biztosított üzletmenet lehetővé tette a Boeker számára, hogy figyelmét üzlete modernizálására, új termékek és alapanyagok bevezetésére fordítsa.

Forradalmi újítások

 


A kitartó fejlesztések és kísérletek meghozták eredményüket. A Boeker elsőként bevezette a 440C típusú rozsdamentes acélt, mely nemcsak kiemelkedő élességet biztosított, de strapabíróbb és erősebb is volt más pengéknél. Másik újdonságuk a háromszáz rétegű, kézi kovácsolással készült damaszt acél, mely kritikus szemmel nézve is igazi mestermunkaként van jelen a késpiacon.

boker_damaszk_kes.jpg

 Böker Tirpitz

 

A Böker ugyancsak egyike volt azon cégeknek, akik elsőként látták el késeiket a Földközi tenger környékén található ritka és gyönyörű "Thulya" gyökéréből készült markolattal. A titánium használatában is úttörő szerepe volt a cégnek, némelyik modelljét az acélnál 45-ször könnyebb, erősebb és a rozsdára immunis titánium markolattal látta el. Kifejlesztette az összecsukható kerámiapengés zsebkést is, melynek élessége páratlan, keménysége pedig a gyémántéval vetekszik.

boker_anti_mc.jpg

Böker Plus Anti-MC kerámia kés

 

A Böker garanciája

 

 

A szerény kezdetektől, a németországi kis gyárból hosszú kitartó munkával és precizitással a Boker mára az egyik legismertebb késgyártóvá nőtte ki magát, s világ késgyártásának egyik meghatározó márkájává lépett elő. A vállalat az annak idején vállalt, magas minőségi követelményeit a mai napig fenntartja és biztosítja. Aki a kezébe vesz egy Böker kést, az pillanatokon belül felfedezi a minőséget és a szakértelmet.
Jelenleg a Böker kések gyártása Németországban /Böker/, Amerikában /Böker USA/, Argentínában /Böker Arbolito/ és Kínában /Böker Plus/ és /Magnum/ márkanév alatt folyik.

boker_logok.jpg

 

1925-ben a százéves gesztenyefa egy villámcsapás áldozatává vált, de darabjait sikerült megmenteniük a cég munkásainak. A farönk egyik darabjából faragták ki az eredeti méltóságos és tisztelt fa kicsinyített másolatát, amely ma a cég elnökének Ernst Felixnek az irodáját díszíti. A cég lógóján található "Arbolita" szó spanyol eredetű, jelentése "kicsi fácska", amely a Boeker kések növekvő és fennmaradó erejét jelképezi a mexikói piacon is , amely nélkül az alapítás óta egyetlen termék sem hagyta el a Böker gyárát.

boker_epulet_1.jpg

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

A bejegyzés trackback címe:

https://ezkes.blog.hu/api/trackback/id/tr2715630974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása