A Fox kések

2020.11.06. 16:38

Az olasz Alpokban, az osztrák határhoz közel fekszik Maniago városa, amely nem csupán a festői környezetéről híres. Több évtizeddel ezelőtt, itt alakult meg egy vállalkozás, ami az egész világon ismertté tette a település nevét.

 

maniago

 

  

A Fox üzeme, ahol a csodálatos kések születnek

 

oreste-frati

Oreste Frati

Oreste Frati a család késkészítő hagyományait folytatva, 1971-ben jelent meg a piacon FOM jelzésű késeivel. A márkanév a Frati, Oreste, Maniago nevek kezdőbetűiből született. Rövid időn belül kedveltté váltak az első osztályú alapanyagokból, tökéletes illesztésekkel készült FOM vadász, illetve harci kések, aminek a hatására a vállalat hamarosan egészséges növekedésnek indult. Mivel a cégnek, mindenek előtt a nemzetközi megmérettetés porondjára lépve, a korábbinál sokkal hatásosabb márkanévre és márkajelre volt szüksége, Frati úr FOX-ra vagyis Rókára változtatta a FOM márkanevet, a logó pedig egy lompos farkú róka lett.

 

A Coltellerie Fox hamar az európai késkészítés élvonalába emelkedett. Mondhatni, vezéregyéniséggé vált, mert "olaszos formájú" késeivel csakis rá jellemző, önálló stílust teremtett. A cég kizárólag első osztályú alapanyagokat használ. Minden egyes Fox kés szigorú minőségi ellenőrzésen esik át, s csak ezt követően hagyhatja el a gyár területét.

 

A Fox egyre ismertebb már a tengerentúlon is, köszönhető annak a kiváló marketing munkának, amit a mester fia, Gabrielle Frati végez. Érdekesség, hogy a családnak ő az egyetlen angolul beszélő tagja, nem csoda, hogy komoly szerephez jutott a nemzetközi üzleti kapcsolatok kialakításában. Az ifjabb Frati persze nemcsak a cég arculatára ügyel, de a kínálat korszerűsítésére is nagy figyelmet fordít.

 

A Fox szinte valamennyi neves kiállításon, bemutatón jelen van és a cég nagyságához, eredményeihez méltó standokon várja az érdeklődőket. Követve a legújabb irányokat és a késpiac meg-megújuló formavilágát, a Fox kínálata is számos korszerű, de olykor egészen különleges megjelenésű modellekkel bővült. A prototípusokat a nagyobb kiállításokon mutatják be a közönségnek, és a visszajelzéseket, véleményeket figyelembe véve módosítják az eredeti elképzelést és döntenek a sorozatgyártásról.

 

A klasszikus formavilágú harcri tőrök, már számos elismerést szereztek az olasz cégnek. Legnagyobb megrendelőjük a francia Idegenlégió.

 

 

 

A Fox-ot elsősorban kiváló minőségű, "olaszos" formatervezésű vadászkései és vadászbicskái tették ismertté. Számos különleges pengeformájú késtípust gyártanak, melyek a legtöbb elejtett vad feldolgozásakor szükséges művelet ellátására alkalmasak.

 

 

 

 

A Big Game (azaz Nagyvad) sorozat tagjai a nagyobb méretű vadászkések közé tartoznak, egyedi pengeformával, finoman ívelő markolattal készülnek. Pengéjük, mint a legtöbb Fox késé - 440-es, rozsdamentes, rendkívül ellenálló acélból készült. A markolatok anyaga fekete színű pakkafa, amit különleges kezeléssel tesznek ellenállóvá, még vonzóbbá.

 

 

Kifejezetten a vadászoknak készült a Fox Hunting Knives sorozat kései, melyek ismét csak a rájuk jellemző stílusjegyekről ismerhetők fel és igen masszív eszközök a terepen.

 

 

 

 

 

A Fox Forest sorozat két méretben és markolatanyaggal gyártott bicskákból áll. Függetlenül attól, hogy a pengéik becsukhatok, nyitott állapotban való terhelhetőségük a fixpengés tőrökével vetekszik. Ezek a hangsúlyozottan erős szerkezetű kések, olyan övtokokkal kaphatók, melyekben akár nyitott vagy becsukott állapotban Is hordhatjuk.

 

 

A klasszikus küllemű késeken kívül a Fox még számtalan különleges kialakítású vadászkést gyárt. Ilyen például a behajtható pengéjű ún, szarvasgyilok is. A hosszú pengét határozott mozdulattal a markolatba hajtva a korábbinál kisebb pengehosszú vadászkést kaphatunk.

 

 

 

Érdemes időt fordítani a többfunkciós Fox bicskákra is, mert a cég számtalan variációban gyártja ezeket a hasznos eszközöket. Találhatók közöttük különféle kiegészítőkkel - dugóhúzóval, fűrésszel, kampóval, ollóval vagy konzervnyitóval - felszerelt, többpengés kések is, melyek a zsebünkben meglapulva, hű kísérőink a terepen.

 

 

Persze a speciális késekért rajongó, akár tetemesebb összegeket is áldozó gyűjtőkről sem feledkeznek meg, mert ismert modelljeiket különleges alapanyagokból is legyártják. A katalógusokban nem szereplő, egyedi Fox kések damaszk pengével, részlet gazdag markolatdíszítéssel készülnek, többnyire személyes megrendelés alapján. A kifejezetten hagyományos formákat magukon hordozó vadászbicskák, elsősorban az olasz vadászok kedvenc eszköze.

 

 

Az olasz cég büszkeségei közé tartoznak azok a harci kések, amiket a Fox kifejezetten katonai célokra gyárt. A Defender nevű, masszív harci tőrt a francia idegenlégió részére is készítik, természetesen megkülönböztető pengedíszítéssel. Mivel a különleges légiós késekből egy sem jelenhet meg a polgári piacon, meg kell elégednünk a Fox emblémás modellekkel, A harci kések és tőrök formáit híven tükrözik, borotvaéles fegyverek és nemcsak szúrásra, hanem ásásra, hasításra is használhatók. A széles ujjvédő meggátolja, hogy határozottabb igénybevételkor ujjaink a pengére csússzanak. A Defender másik jellegzetessége a klasszikus kivitelű és megjelenésű, fából készült markolat. A cég kínálatában számtalan túlélő tőr is szerepel. A hasznos kiegészítőket - vízálló gyufát, horgot, horgászzsinórt, sterilizált szikét, tűt - a késekhez tartozó övtokok tartalmazzák. A modellválasztékot bővítik a gumírozott markolatú, terepszínű tokokkal kapható bicskák, amiket kis méretű elemlámpával vagy tábori étkészlettel együtt vásárolhatunk meg.

 

 

Érdekes színfoltok a tantó pengés tőrök is, hiszen az olaszok igen magas színvonalon ültették át ezt a hagyományos japán pengeformát a masszív itáliai modellbe. 

 

Kevés olyan európai késgyártó létezik, aki ekkora figyelmet szentelne a víz mellett vagy a víz alatt használható késekre, A Fox ezen a területen is rendkívül gazdag, búvár, illetve hajóskések széles választékát kínálja, Természetesen az ilyen kések tervezése és gyártása nem kevés szakértelmet igényel, hiszen figyelembe kell venni a sós tengervíz kártékony hatását, és azt, hogy a kés a vízben is biztonságosan, csúszásmentesen legyen kezelhető, A mintegy tucatnyi, különböző pengeformájú és rendeltetésű búvárkés további bizonyíték arra, hogy a cég komolyan veszi a víz szerelmeseinek kívánságait.

Követve a késvilágban kialakult legújabb stílus-, és divatirányzatokat a Fox hamar felismerte az egykezes kések gyártásában rejlő lehetőségeket. Ügyesen vegyítették a klasszikus olaszos és a modern nyugati stíluselemeket, melynek hatására az elmúlt esztendőkben több új modellel jelentek meg a piacon. A Fox persze nem állt meg a fejlődésben, a közeljövőben is számos egyedi megjelenésű egykezes gyártását tervezi.

 

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

A bejegyzés trackback címe:

https://ezkes.blog.hu/api/trackback/id/tr9116276220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása