Az Opinel történelem

2020.01.23. 08:20

A kezdetek

 

histoire_xixe.jpg

Victor-Amédée Opinel az első kovácsműhelyét Gevoudaz-ban, egy faluban alapította Saint-Jean-de-Maurienne közelében.

 

histoire_1872.jpg

Fia, Daniel később mellette dolgozott, és apja halála után átvette a műhelyt. Híres szerszámgyártóvá kellett válnia, hiszen apját nagyra becsültek azok a parasztok, akik tőle vásárolták sarlókat és más mezőgazdasági szerszámokat. Joseph Opinel 1872-ben született és Daniel Opinel legidősebb fia volt. 

 

histoire_1890.jpg

1890-ben Joseph 18 éves lett, és a családi szerszámkészítő műhelyben dolgozott. Az új gépek és az innovatív technológiák iránti szenvedélye hatására elkészítette saját fényképezőgépét, és hamarosan keresett esküvői fényképész és portréfotós lett.

 

histoire_1897.jpg

A gépek és a gyártási folyamatok iránti vonzódása miatt úgy döntött, hogy tervez egy zsebkést, amelyet modern technikákkal gyárthat. Apja kívánsága ellenére, aki inkább a kézi készítésű szerszámokat és a hagyományos kézműves munkát részesítette előnyben, Joseph minden szabadidejét a forma finomításával és egy kis zsebkés elkészítésével töltötte: az Opinel megszületett! Joseph Opinelnek az elképzelése az volt, hogy a kést különböző méretekben kell készíteni, amely így megfelelő lesz a különböző kézméretekhez és a zsebkést ezáltal különböző feladatokhoz használhatóvá teszi. 1897-ben kifejlesztett 12 különböző méretet, 1-től 12-ig számozva. Méretezése is az egyszerűség jegyében került kialakításra: 4, 6, 8, 10, stb. méretek szerint kapható. A számok a penge hosszát határozzák meg centiméterekben. Manapság a legkisebb Opinel, a 2. számú, 3,5 cm-es pengével rendelkezik, és a legnagyobb kés a 12.-es számú.

 

histoire_1901.jpg

A kereskedelmi siker folytatódásával Josephnek nagy mennyiségeket kellett gyártania. Elhagyta apja kovácsműhelyét, és új gyárat a Pont de Gevoudaz-ban építette a családi műhely közelében. Ebben az új épületben korszerűsítette a termelést és olyan gépeket fejlesztett ki, amelyek nagyobb sebességgel tudják gyártani a késeket és szerszámokat. Hidraulikus turbinájával ő volt az első a faluban, ahol villanyáram volt! Miután felszerelte a villamos energiát a műhelyében és az otthoni házában, úgy döntött, hogy néhány utcai lámpát is elhelyez az úton amely a gyárba vezet. A faluban egy idős hölgy, akit rendkívül lenyűgözött a rendszer, megkérdezte tőle, hogyan sikerült "olajhoz jutnia a kábeleken ..."

 

 

opinel_logo.jpg

histoire_1909.jpg

1565-ben a francia IX. Károly király elrendelte, hogy minden egyes kézműves a koronás emblémát helyezze el az általa készített árukra, így igazolva származásukat és minőségüket. Ennek a hagyománynak a követése jegyében Joseph Opinel 1909-ben a koronázott kezet bejegyeztette védjegyként, melyet a városuk címeréből kölcsönzött.

 

 

histoire_1915.jpg

1915-ben Joseph rájött, hogy soha nem lesz képes vállalkozását kibővíteni, ha ebben a távoli faluban marad. A háború közepén úgy döntött, hogy körbejárja a környéket, hogy megtalálja a tökéletes helyet. Chambéry külterületén, Cogninban, egy régi cserzőművet vásárolt saját vízesésével a Hyères-csatornán. A helyiségek régiek voltak, de az új épület legfőbb előnye volt,hogy a vasútállomás közelében helyezkedett el. Fontos szempont volt a nagy vasúti és közúti hálózat középpontjában állni. Ezidáig öszvéreket és ökröket használtak Gevoudaz-ból, Saint-Jean-de-Maurienne-be történő szállításához. Néhány hónapra volt szükség a helyiségek felújításához, és 1917-től Joseph, két fia, Maurice és Léon segítségével, megkezdte az Opinel márka ipari és kereskedelmi fejlesztését.

 

 

histoire_1927.jpg

1926 januárjában egy nem teljesen eloltott fatüzelésű kályha tüzet okozott, amely az egész épületet elpusztította. A Opinel család úgy döntött, hogy új modern helyiségeket épít fel, amelyek jobban megfelelnek a nagyszabású terveiknek. Néhány hónapon belül 1927-re elkészült egy modern gyár és teljes kapacitással elkezdődött a nagyüzemi gyártás.

 

 

histoire_1950.jpg

1950-ben Maurice fia Marcel Opinel 23 éves volt, és első néhány évét a nagybátyjának, Léonnak a keze alatt töltötte, aki a marketingért és az adminisztrációért volt a felelős. Marcel, aki imádta a gépeket, csakúgy, mint előtte az apja, a műhelyek és a gyártás irányítását vette át. Abban az időben a gyár több mint ötven embert foglalkoztatott.

 

histoire_1955.jpg

viroblock.jpg

1955-ben Marcel Opinel, aki a kés biztonságának javításán dolgozott, feltalálta a Virobloc® rendszert. A régebbi modelleken nem volt rögzítő gyűrű és azok szimplán, rugó vagy bármilyen más zárszerkezet nélkül nyitódtak-záródtak. Marcel hozzátett egy elfordítható hüvelyt, amely rácsúszott a rögzített hüvelyre, bezárva a barázdát, és ezzel rögzítve a pengét nyitott helyzetében. Az ötlet elég egyszerű volt, de nehéz volt megvalósítani. A 90-es években a Virobloc® rendszert úgy módosították, hogy rögzítse a pengét zárt helyzetben is. Először csak néhány modellnél használták, majd 2000 óta minden modellen megtalálható.

 

 

opinel_effile.jpg

Az Opinel zsebkés egyszerű szerkezete, de rendkívül széles skálájú markolatanyagokból készített választékának köszönhetően az Opinel a gyűjtők egyik kedvencévé vált. A penge kiváló minőségű szénacél, kiváló éltartó, mégis könnyen élezhető. A rozsdamentes változatok pengéje 12C27 Sandvik rozsdamentes acél, amely megfelelő hőkezeléssel kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Leginkább a fa markolatot alkalmazzák, amit tölgy, bükk vagy olajfából készítenek. Vannak exkluzív változatok, amelyeket bivalyszarv, kosszarv és trópusi fa markolattal készítenek. Manapság nem ritka a több ezres, legkülönbözőbb alapanyagokból összeállított Opinel gyűjtemény tulajdonosa sem. A hagyományos Opinel formavilágától kicsit eltérő modell a cég választékában az enyhén laguiole utánérzéssel tervezett Opinel Effile, ami egy 10-15 cm hosszú pengéjű filéző kés. Pengéje karcsúbb és hajlíthatóbb, kialakításának köszönhetően tökéletes eszköz konyhai feladatok elvégzésére.

 

 

opinel_saw.jpg

A kertészek (szemzők) számára készítették kacorkésüket, illetve a fűrészt, melyek vastagabb pengével és markolattal kerültek kialakításra.

 

opinel_gyar.jpg

 A cég üzletpolitikája, miszerint a kés megjelenésén, egyszerűségén semmi esetre sem szabad változtatni, nemzeti ereklyévé emelte az Opinel-t. A korábban kizárólag kézzel készített kések, napjainkban a cég mérnökeinek saját tervezésű gépsorán kerülnek gyártásra.

 

opinel_outdoor.jpg

Mint már említettük, az Opinel formavilága egyfajta letisztult konzervativizmust tükröz, a Fun és az Outdoor széria kivételével, mellyel a fiatalabb késkedvelőket kívánják meghódítani. Találhatunk itt a legkülönbözőbb színes mintázattal kialakított műanyag, gumírozott nyelű és sötétben foszforeszkáló Opinelt is. 1985-ben nagy sikerként könyvelhették el, hogy az Opinel kés a világ száz legszebb termékének katalógusában is helyet kapott. Érdekes színfolt a millenniumok alkalmából tervezett zsebkések is, melyek különleges díszítésekkel, igazán gyűjtői darabnak számítanak, nemcsak az Opinel megszállottak körében.

 

opinel_giant.jpg

A 70-es években óriás méretű zsebkést gyártottak kis mennyiségben promóciós cikkként, amelyet a kirakatokban használhattak. A kiskereskedők a magánszemélyek kérése miatt felkérték az Opinelt, hogy készítsen nagyobb mennyiségeket, így a 13. számú óriás pengéje 22 cm hosszú a kés nyitott állapotban 50 cm hosszú.

 

custom_opinel.jpg

Manapság, ha egy kicsit is elbeszélgetünk egy franciával a zsebkésekről, a hazai Opinel név az elsők között lesz amelyet megemlít. Mint a svájciaknak a Victorinox, olyan a franciák számára az Opinel. Olyannyira, hogy a franciák általában minden zsebkést egyszerűen csak Opinelnek hívnak. Az Opinel azon legegyszerűbb zsebkések közé tartozik, amelyeket valaha kitaláltak. Mesteri kialakítása, előnyei és használhatósága pont az egyszerűségéből adódik.

 

opinel_gyar_1.jpg

Maurice Opinel 2016. augusztus 18-án elhunyt, így jelenleg két fia vezetti a céget. François Opinel az elnök, Denis Opinel pedig az ügyvezető igazgató.

 

 

Copyright © 2013-2020 ezkes.hu Minden jog fenntartva

A bejegyzés trackback címe:

https://ezkes.blog.hu/api/trackback/id/tr7215634116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása